Kürtőskalács Kuckó

Kürtöskalács vagy kürtőskalács?

Kedvenc csemegénk helyesen

Kalács-csendéletElméletek és számos történet tárházából válogathat, aki arra vállalkozik, hogy megismerje a kürtőskalács, avagy kürtöskalács, netán kürtös kalács eredetét! Ugyanígy, ha valaki a botratekercs, dorongfánk, kürtősfánk, vagy akár kürtőspánkóra kíváncsi!

A talán legelfogadottabb nézet szerint ezek az elnevezések egy székelyföldi édesség megfelelői, amelyet valamilyen kitüntetett ünnepi összejövetel „megédesítésére” készítettek. Az már a köztudatban eltérően él, hogy az elkészített kelttésztát kályhacsőre (kürtőre), agyagból készült hengerre, vagy éppen a honfoglaló magyarok kürtjeire tekerték-e fel.

Ahogy a származást kutatgatva, úgy a receptek és elkészítési módok között keresgélve is számos változatot találunk, pl. helyenként tojással és tejjel készítik, másutt épp nélkülük, sokan citromhéjjal vagy mazsolával ízesítik, de van aki sosem tesz bele. Bizonyos módszer szerint a feltekert tésztát olajozzák, néhol tojásfehérjével kenik meg és többen egyiket sem használják. A cél a szépen karamellizálódott cukorréteg mindhárom esetben. Sokan csak a faszénen készült, kissé sültebb, vékonyabb, ám méretes kalácsot fogadják el és tartják az „igazinak”, mások azon a véleményen vannak, hogy számukra a jól megkelt, „vastaghúsú”, kifejezetten pufók kalács az ízletes.

Valószínűleg a változatos elbeszélések, valamint az elkészítési módok sokszínűsége összhangban van azzal a vitathatatlan ténnyel, hogy nincs két egyforma, ugyanolyan ízű, megegyezően vastag és azonos méretű ebből az ínyenc étekből. Ahogy a vásárlók visszajelzései is ezt bizonyítják, az „ízlések és pofonok” még a kürtőskalács kedvelői körében is különböznek! Ezen pedig úgy tarjuk, kár vitatkozni, örüljünk hát annak, hogy lehetőség van a választásra!

Természetesen ahogy a legtöbb készítő, mi is az általunk 1998. óta használt és az ízléseket figyelembe véve itt-ott apró csiszolgatásokkal finomított, eredeti erdélyi recept és alkalmazott technológia mellett tesszük le voksunkat. Hisszük, hogy törzsvásárlóink, a visszatérő vendégeink elismerő szavai, valamint rendezvények szervezőinek ismételt felkérései, igazolások a minőségre amit képviselünk.

A kalács próbája is az evés, ezért frissen sütött kürtőskalácsunkat Önnek is szívből, melegen ajánljuk!

OneStudio
Elérhetőségek Képgaléria Kalácstörténelem Magunkról Kürtőskalács Kuckó